Morgen is het 8 augustus 2010 en begint op Fuerteventura het jaarlijkse jachtseizoen weer.

Gedurende 12 zondagen mag er weer gejaagd worden.

De podenco's en pointers worden van de ketting gehaald en men gaat op jacht naar konijnen (met podenco's) en naar perdissen (met pointers).

De eerste 4 weken mag er alleen met honden en met behulp van fretjes gejaagd worden. De zondagen daarop mag men zich ook uitleven met een jachtgeweer.

Op de Fuertedogs finca heeft Elke vandaag nog een laatste ronde over het uitgestrekte terrein gemaakt om samen met Martin Leppers (klusvakantie) nog een aantal "verboden te jagen" bordjes op te hangen. Hopelijk helpt het ook dit jaar weer om de jagers van het 127.000m2 tellende terrein te weren zodat er zo min mogelijk stress ontstaat onder de 85 honden tellende Fuertedogs roedel.

 

jachtwerende bordjes op het terrein

 

Voor de zekerheid blijven Elke's podenco's morgen zoveel mogelijk binnen, uit het zicht van de jagers. Er worden zo kort voor het begin van het jachtseizoen nogal wat podenco's gestolen. Vaak door jagers die hun eigen honden gedurende het jaar verwaarloosd hebben en daarom elders uitkijken naar honden in betere conditie. Zo is in het verleden, een paar dagen voorafgaand aan de opening van het jachtseizoen, ook podenca REZA van het fincaterrein gestolen. REZA is de moeder van ELMO en is helaas nooit meer teruggezien.

Hopelijk verloopt de eerste jachtdag morgen rustig.

Er gaan geruchten dat er dit jaar erg weinig konijnen zijn agv het gebrek aan water door de geringe regenval van de afgelopen 'winter'. Dat zou kunnen betekenen dat het jachtseizoen zal worden ingekort. Laten we het hopen. Anderzijds zal dat waarschijnlijk wel betekenen dat er weer meer jachthonden gedumpt zullen gaan worden.