tila-z

 

 

TILA - teefje

 

 

TILA is een Podenca teefje, geboren begin februari 2009. Haar schouderhoogte is uiteindelijk 62 cm geworden. TILA is op 1-9-2010 gesteriliseerd.

Ondanks haar handicap, een stijve achterpoot die net zo onbuigbaar is als een houten stok, is het een bruisend meisje. Ze huppelt of eigenlijk 'ze sjeest' als een wervelwind over het terrein van de finca en laat zich door die vervelende poot niet van een spelletje weerhouden. Ze is gek op balletjes en speeltjes en heeft graag wat in haar bek. Haar toenadering is af en toe nog wat onbesuisd en haar liefkozingen zijn ook niet al te zachtzinnig. Menigmaal is ze per ongeluk iets te krachtig met haar tandjes als ze je begroet of als ze je enthousiast bestormt. Soms krijg je onbedoeld een slag of mep van haar lijf omdat ze eigenlijk niet zo goed kan afremmen met haar stijve poot.

Maar ze heeft een hart van goud, wil heel graag even knuffelen. Ze kan ook heel goed over weg met de rest van de roedel, al heeft ze net als veel honden ook haar favorieten en minder-favorieten.

Met de kleine hondjes is ze weleens wat te ruw, dan denkt ze wellicht dat ze een konijn opjaagd. Jachtinstinct heeft ze behoorlijk sterk.

Het is een leuke, eigenwijze, ietswat drukke podenca. Ze is heel erg speels dus zou het beste met een andere hond geplaatst kunnen worden.


Heeft u interesse om TILA te adopteren of wilt u meer informatie, stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wilt u TILA ondersteunen middels adoptie op afstand stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Achtergrond TILA:

TILA heeft van pup af aan gelijk al de nodige ellende meegemaakt. Haar eerste baasje trapte per ongeluk haar voorpoot kapot en wilde haar afmaken want ze voldeed daarmee niet meer voor de jacht. De buurman van Elke, ook een jager, vond dat sneu en wilde het hondje wel hebben want het kwam uit de beste lijn van jachthonden. De voorpoot was inmiddels al verkeerd gegroeid en die is opnieuw door de jagers zelf gebroken en daarna met een amateuristisch gipsverband omringt. Omdat het hondje niet alleen kon zijn kwam het aanhinkelen met haar gipspootje bij de finca van Elke. TILA brak echter tot overmaat van ramp tijdens een klimpartijtje ook het dijbeen van haar rechterachterpoot. Ook dit werd door de buurman met een paar houtjes en wat gips professorisch gerepareerd. Omdat Elke er geen vertrouwen in had liet zij een röntgenopname maken waaruit bleek dat het bot haaks op elkaar stond en onmogelijk goed aan elkaar kon groeien zonder operatie. Vandaar dat Tila destijds in juni een operatie heeft ondergaan. Tila heeft sindsdien een metalen plaatje in haar dijbeen.

 Het zat TILA echter niet mee en ze moest een tweede keer aan hetzelfde been geopereerd worden omdat er 2 schroefjes van het metalen plaatje waren losgekomen. Ze moest velen uren apart in een box doorbrengen opdat de schroefjes niet nog eens zouden verschuiven. Het bot groeide goed aan elkaar maar het ging mis met de pezen en de spieren. TILA kon haar been niet meer buigen ondanks herhaaldelijke fysiotherapeutische oefeningen. Het been lijkt meer een stijve stok die ze met zich meesleept dan op een normale hondenpoot. Maar TILA heeft een zeer vrolijke inborst en maakt overal het beste van. Ze weet zich ondanks haar handicap goed te redden en huppelt met ‘de stok’ gewoon vrolijk met de rest van de roedel mee.

Op 3 december 2009 wordt TILA voor de derde keer aan haar achterpoot geopereerd, dit maal wordt het metalen plaatje verwijdert en haar pees op 3 plaatsen ingesneden en opgerekt. Hopelijk dat TILA daarmee haar been weer leert buigen. Sponsors voor het betalen van operatiekosten voor TILA zijn van harte welkom.

Het positieve van al de trieste gebeurtenissen met TILA is misschien wel dat de buurman haar ook heeft afgedankt en dat TILA nu een leven aan de ketting als jachthond wordt bespaard. TILA is een ontzettend lief en aanhankelijk beestje dat ondanks haar pijn zeer positief en vrolijk in het leven staat. 

1-9-2010

Vanmorgen werd podenca teefje TILA gesteriliseerd.

Eénmaal onder narcose werd tegelijkertijd nogmaals een röntgenopname gemaakt van TILA's achterpoot om te bekijken of er door een eventuele

operatie nog wat aan TILA's achterpoot te herstellen zou zijn. TILA sleept haar ooit gebroken rechter achterpoot als een soort stijve stok met zich mee,

er zit geen enkele buigzaamheid in. Normaal gesproken kan ze echter zeer goed met haar handicap overweg.

TILA is een vrolijk bruistablet barstensvol levenslust en energie en kan ondanks haar stijve poot heel hard meerennen in de roedel. Ze maakt

gewoonlijk ook absoluut geen zielige indruk (in tegenstelling tot onderstaande foto's van na de operatie).

Doorgaans is zij namelijk een zeer druk baasje, eeuwig in beweging. Qua kracht en enthousiasme doet ze ook zeker niet onder voor haar

roedelgenoten. TILA klaagt nooit ondanks dat ze door haar poot nooit echt comfortabel kan liggen.

tl-x

Nu ze door de narcose en de sterilisatie niet lekker in haar vel zit en gewoonweg wil rusten en bijkomen, valt het des te meer op hoe moeilijk TILA met

haar stijve poot onderuit kan liggen. Erg triest!

tl-a-1 tl-a-2

Hoewel 3 eerdere operaties niet tot de gehoopte resultaten hebben geleid was er nog enige hoop dat er nog iets van de flexibiliteit van het been

te herwinnen zou zijn. Helaas zagen de röntgenopnames van vandaag er zeer somber uit. De knie van TILA zit veel te hoog en in een totaal

verkeerde positie waardoor het been niet kan buigen en volgens de dierenarts kan dat niet verholpen worden.

TILA zal dus met haar stijve poot door het leven moeten. Het is zoals het is.

 

tila c1 1801-326-6 tila c2 1802-326-7
tila c3 2655-326-12 tila c4 2656-326-13

You cannot save the dogs of the world, but you can save the world of one dog!

 
ukTila - female dog
Tila, a Podenco, born early February 2009 has already been through a lot in her short life. Her first owner accidentally stepped on her front paw and broke it. He wanted to have her destroyed as she was no longer suitable for hunting. Elke’s neighbour, also a hunter, felt sorry for the dog and wanted to keep her as she came from the best line of hunting dogs. By this time her front paw had already grown back incorrectly, so he broke her paw again and put a cast around it himself! As the little dog couldn’t face being alone she came limping to Elke’s finca. She had broken her thigh bone when she was climbing and this also was “fixed” by the neighbour with some wood and a cast. Elke didn’t have much faith in the neighbour so took Tila to the vet to have an xray. It became clear that it was impossible for the bone to grow back correctly without surgery. Tila had the operation in June and has a metal plate in her thigh bone. It was expected that the bone would grow back correctly in about 6 weeks but, unfortunately, Tila was unlucky as the same leg had to be operated on again in June as 2 screws in the plate had become loose.

Poor Tila has had to spend many hours alone in a box, to prevent the screws moving. The bone healed correctly but there were problems with the muscles and tendons. Tila couldn’t bend her leg anymore, despite physiotherapy exercises. The leg looks more like a wooden stick then a normal dog leg. However, Tila is a very happy dog who makes the best of everything. Despite her handicap she gets around very well and with her “stick” she frolics along with the rest of the dogs at the finca. On December 4th 2009 Tila had surgery for the 3rd time. This time the metal plate was removed, the tendon stretched and incised in 3 places. Hopefully this way Tila will learn to bend her leg again. Sponsors who would like to help pay for her surgery are more than welcome.

The silver lining in all this is that Elke’s neighbour has given her up so she has been saved from a life on a chain, as a hunting dog. Tila is very sweet and affectionate and, despite her pain, very positive and happy. She is now about 54 cm tall and still growing.
 Are you interested in adopting Tila? Would you like more information? Please email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
If you would like to sponsor Tila at the finca please email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..